Pleats KLYNDOBBE

In verbinding met mens en natuur


In verbinding met mens en natuur

Zelfoogsttuin

Waarom een zelfoogsttuin?

Toen we besloten een grote moestuin aan te leggen in het kader van zelfvoorzienendheid kwam het idee om deze tuin ook met anderen te delen. Iedereen heeft immers recht op de toegang tot gezonde voeding maar niet iedereen heeft de mogelijkheid een eigen moestuin aan te leggen. Wanneer je lid wordt van onze zefloogsttuin kun je delen in de overvloed die het erf ons geeft.

Onze werkwijze
  • We gebruiken geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen, we telen al onze groentes op een natuurlijke manier.

  • We werken zoveel mogelijk volgens de principes van permacultuur, passen wissel- en combinatieteelt toe, mulchen en werken volgens een no-dig principe, (we keren de aarde niet).
    Zo werken we met de natuur mee aan meer biodiversiteit en een betere bodemkwaliteit.

  • Door te kiezen voor het concept van zelfoogsten zijn de groentes die je mee naar huis neemt altijd vers van het land en neem je alleen groentes mee naar huis die je lekker vindt.

  • Op de tuin creëren we naast de groentebedden om van te oogsten ook elementen die niet per se eetbaar zijn, maar wel helpen bij de groei van het ecosysteem. Denk bijvoorbeeld aan het niet maaien van stroken (gras)land, inzaaien van meerjarige bloemenmengsels en aanplanten van struweelhagen als schuilplaats voor vogels.

  • Vanuit de gedachte circulair te willen werken zullen we zoveel mogelijk de ruige mest van onze eigen dieren gebruiken op onze tuin. Reststromen vanuit de tuin kunnen op hun beurt weer als voedsel dienen voor onze dieren.



Het lidmaatschap en vergoeding

Mocht je besluiten lid te worden van onze zelfoogsttuin, dan zijn de volgende punten belangrijk om te weten.

We willen heel graag gezonde, lokaal geproduceerde groentes bereikbaar maken voor iedereen, ongeacht je persoonlijke inkomenssituatie. Daarom hanteren wij een solidair vergoedingsmodel waarbij wederzijds respect tussen boer, consument én natuur in balans is. Wij geven enkel een minimale prijs voor het abonnement af, die zorgt dat wij kostendekkend kunnen werken en er als boer een vergoeding ter hoogte van het minimumloon aan overhouden. We bieden jou als lid de gelegenheid om bovenop deze minimale basisprijs een vrijwillige aanvullende vergoeding te betalen. Deze doet recht aan wat het lidmaatschap jou waard is én zorgt er voor dat wij de tuin ook in de toekomst bereikbaar kunnen houden voor mensen met een klein inkomen. Sta je hier voor open, maar vind je het lastig dit aanvullende bedrag te bepalen, vergelijk het bedrag dat jij betaald dan eens wat jij per uur verdient.

  • Lidmaatschap van onze zelfoogsttuin is op basis van een jaarabonnement en is niet tussentijds opzegbaar.
  • Je oogst / plukt wat jij voor jou gezin nodig hebt. Opgave van het aantal gezinsleden (monden) doe je per 01-01 van het nieuwe oogstjaar, zodat de planning en inkoop hier op afgestemd kan worden.

  • Bij het vaststellen van het abonnementsgeld bestaat een gezin uit maximaal 4 hele monden.

  • De minimale vergoeding die we van je vragen is € 1,- per dag per mond, oftewel € 7,- per week per mond om jou te voorzien in je behoeften aan verse groentes.
    • Kinderden van 0 tot 10 tellen als 0 mondjes mee
    • Kinderen van 10 tot 16 tellen als een halve mond mee 
    • Kinderden boven de 16 en uiteraard iedere volwassene in het gezin telt als een hele mond mee.
  • Bij het vaststellen van het abonnementsgeld bestaat een gezin uit maximaal 4 hele monden.

  • Betaling van het abonnementsgeld doe je in betalingstermijnen die we in onderling overleg bepalen (maandelijks, kwartaal, jaarlijks). Je betaalt steeds voorafgaand aan de betreffende termijn.

  • Bij aanvang lidmaatschap in een reeds lopend seizoen betaal je naar rato enkel de resterende maanden van het kalenderjaar.

  • Het lidmaatschap wordt per 01-01 van het opvolgende kalenderjaar stilzwijgend verlengd, tenzij uiterlijk op 31-12 van het lopende kalenderjaar een opzegging ontvangen is.

We stemmen ons project heel graag af op onze leden en hun wensen. Als abonnee wordt de tuin ook een beetje van jou. Je kan komen oogsten wanneer je dat wilt, meewerken wanneer je dat leuk vindt, of even heerlijk op een stoeltje genieten van de zon en het prachtige uitzicht... Kinderen kunnen helpen met oogsten, even struinen door de tuin of spelen op het erf. 
Eén keer per jaar organiseren we een algemene ledenmiddag. Daar zullen we bespreken hoe het gaat op de tuin, toekomstplannen voorleggen en bovenal ruimte maken voor input vanuit jullie om verbeteringen aan de tuin door te gaan voeren.


 

Oogstafspraken
  • Als je voor de eerste keer komt oogsten, kun je van één van ons uitleg krijgen over de tuin, de groentes, de beschikbare gereedschappen en de manier van oogsten.

  • Er mag iedere dag of voor meerdere dagen achter elkaar geoogst worden op de tuin. Heb je daarbij hulp nodig, dan kan dat uiteraard. We adviseren om niet voor meerdere weken tegelijk te oogsten maar voor maximaal één week. Hierdoor blijven de groentes lekker vers.

  • De tuin is iedere dag geopend tussen zonsopkomst en zonsondergang. Vaak is er wel iemand aanwezig op het erf om je te helpen als dat nodig is. Alleen de zondagen houden we graag vrij voor ons gezin.

  • Het gegarandeerde oogstseizoen loopt van week 18 (rondom 1 mei) tot en met week 48 (rondom 1 december). In de periode daarna kan er ook geoogst worden, maar de opbrengst is dan sterk afhankelijk van de weersomstandigheden en er is minder variatie. We oogsten en eten dus met de seizoenen mee!

  • Oogsten om wintervoorraden aan te leggen is niet de bedoeling. Extra oogst voor b.v. een verjaardag of logee kan altijd in onderling overleg met ons.

  • Wij zorgen voor voldoende variatie aan verse groentes. Kruiden zijn naar behoefte en beschikbaarheid ook te oogsten.

  • We hebben het voornemen onze leden wekelijks te informeren via Whatsapp over de groentes die in de komende week beschikbaar zijn en zorgen dat het visueel zichtbaar is op de tuin waar er precies geoogst kan worden.



NB; mocht je het leuk vinden om op vrijwillige basis mee te werken op de tuin, dan is je hulp altijd welkom! Aarzel niet dit aan te geven.


De volgende groenten staan vooralsnog gepland om verbouwd te worden in seizoen 2024.
Regelmatig beschikbaar

Diverse soorten sla (pluksla, rucola, veldsla, kropsla)

Witte kool

Courgette

Diverse soorten bonen (snijboon, tuinboon, pronkboon, sperzieboon, peultjes, Fryske waldbeantsjes)

Radijs

Rode kool

Komkommer

Zomerwortel

Andijvie

Boerenkool

Paprika

Winterwortel

Spinazie

Bloemkool

Tomaat (Cherry, vlees, tros)

Pastinaak

Prei

Spruitkool

Pompoen

Rode biet

Postelein (zomer en winter)

Palmkool

Suikermais

Knoflook

Snijbiet

Brocolli

Bos/Lente ui

Venkel

Bleekselderij

Spitskool

Knolselderij

Rabarber

Meiraapjes

Groenlof

Paksoi

...

Incidenteel beschikbaar

Aardappelen

Aardbeien

Appels

Rode ui

Frambozen

...

Gele ui

Rode bessen

...
Kruiden en overige gewassen

Rode peper

Rozemarijn

Oost Indische kers

Peterselie

Basilicum

Goudsbloem

Bieslook

Dille

Komkommerkruid

Munt

Salie

Citroenmelisse

Knoflookpeterselie

...

...

Toekomstige te verbouwen gewassen

Aubergine

Gember

Groene kool

Augurk

Asperges

...